Velkým hitem posledních let se stal květináč na bylinky. Sice ne moc vzhledná,a ani ne moc funkční věc pro pěstování i tak nenáročných rostlin, jako jsou bylinky, ale vidíte jej na každé druhé terase. Navzdory tomu, že bohatě kvetoucí bylinky jsou v těchto keramických nádobách spíše dílem počítačových grafiků, nežli zahradníků . Ale pěstování bylinek je opravdu snadné, na každém terase nebo balkoně. Bylinky jsou totiž naprosto neprávem opomíjeným druhem balkonových rostlin
Mít vlastní bylinkovou zahrádku neznamená velký záhon a tudíž i zahradu. Bylinky je možné pěstovat v nádobách – a to naprosto úspěšně a velmi jednoduše. Můžete sice využít speciální nádoby z pálené hlíny, ale aranžmá může být opravdu různé. Třeba staré rozpadlé proutěné košíky, která už neslouží tak jak by měly, mohou na terase sloužit jako funkční a zároveň hezký bylinkový záhon. Stačí košíky vystlat folií, nebo použít normální plastový květináč s podmiskou, dobře zamaskovat, osázet, a pak se už jen těšit z krásy i vůně bylinek. A jaké že by ve Vašem novém bylinkovém truhlíku neměly chybět ?
Bazalka – klasická balkonová bylinka
Bylinka původně pocházející u Indie si rychle našla svoje místo i na balkonech a terasách ve střední Evropě. I v našem klimatickém pásu můžete bazalku efektivně pěstovat bez větších nároků na podmínky. Zpracovávají se silně aromatické listy a špičky jejich výhonů, prakticky po celé léto, dokud nevykvetou. Její pěstování je velmi snadné, a množíme si jí výsevem ze semen. Užijete ji nejen v teplé, ale i studené kuchyni, velmi často se používá v italské kuchyni. Má ráda slunce, vlhký substrát, a vybírat můžeme ze spousty barevných i velikostních druhů. Můžete osázet truhlíky na balkoně 4-5 různými druhy, které budou natolik barevně odlišné, že málokdo pozná, že vše ve na Vašem balkoně je právě bazalka
Majoránka – koření našich babiček
V našich podmínkách pěstujeme majoránku jako letničku, ve středomoří je ale pěstována jako vytrvalá bylinka. Pokud tedy máme temperovaný skleník nebo zimní zahradu, je možné jí přezimovat. Má ráda také přímé slunce, a její substrát by měl být dobře nahnojený, ideálně kompostem. Její silně aromatické listy a nať se používají v kuchyni čerstvé i sušené, a voní o dost jinak než ty kupované v sáčku.
Petržel – česká balkonová klasika
Kadeřavá petržel je klasickým polévkovým kořením našich babiček. Dvouletku pěstujeme v půdě bohaté na humus, doporučujeme použít přídavek kompostu do substrátu. Má ráda slunce i polostín, a velmi dobře obráží, a stříhat jí tedy můžeme průběžně. Spotřebovává se jako čerství do polévek, při větším počtu rostlin je možné i její sušení. Pěstovat je možné i klasickou listovou petržel, ta je však většího vzrůstu, a tak je nutné počítat i s větší nádobou
Šnytlík ? Pažitka !
Jedna z nejméně náročných bylinek nám odpustí skoro všechno – málo zálivky, chudý substrát, špatné světelné podmínky. Roste skoro opravdu všude , a její využití ve studené kuchyni je u nás velmi oblíbené. Je silně mrazuvzdorná a bez potíží přezimuje i v nádobách na balkoně po několik let. Pokud jí budete pěstovat v dobrém substrátu, odmění se Vám nejen aromatickými stonky, ale i pěknými květy. V tu chvíli je sice stonek už celkem tuhý a dřevnatý, ale krásné fialové květy oživá takovou nádobu s bylinkami na několik týdnů souvislého květení